Isaia

Capitolul 53

1. Cine a crezut* ceea ce ni se vestise? Şi cui i s-a descoperit braţul* Domnului?

2. ✡ Pentru că El a crescutLit. „va creşte“* înaintea Lui ca o odraslă fragedă şi ca o rădăcină dintr-un pământ uscat. Nu aveaLit. „nu are“* nici frumuseţe, nici strălucire, ca să ne atragă privirile, nici o înfăţişare ca să-L dorim.

3. El era dispreţuit* şi părăsitSau „ţinut la distanţă“, „respins“ de oameni, om al durerilor şi obişnuit* cuSau „cunoscător al“ suferinţaSau „întristarea“ şi ca unul de care îţi ascunzi faţa; era dispreţuit şi noi nu L-am preţuit*.

4. ✡ Cu siguranţă, El suferinţeleSau „bolile“, „neputinţele“ noastre le-a purtat* şi durerile noastre le-a luat asupra Lui; iar noi, noi L-am socotit pedepsit, lovit de Dumnezeu* şi chinuit.

5. Dar El era străpunsSau „rănit“ pentru* fărădelegile noastre, zdrobit pentru nelegiuirile noastre. Pedeapsa* care ne dă pacea era asupra Lui şi prinSau „cu“ rănile* Lui suntem vindecaţi.

6. Noi toţi, ca nişte oi, ne-am rătăcit*, ne-am întors fiecare la calea lui; şi Domnul a făcut să cadă asupra Lui nelegiuirea noastră a tuturor.

7. ✡ El a fost asuprit şi El a fost chinuit, dar nu Şi-a deschis* gura. A fost dus ca un miel la înjunghiere* şi ca o oaie mută înaintea celor care o tund, aşa nu Şi-a deschis gura.

8. El a fost luat prin asuprire de la judecatăLit. „a fost luat prin constrângere şi de la judecată“; şi generaţia Lui, cine o va spune? pentru că El a fost şters* de pe pământul celor viiSau „şi cine din generaţia Lui s-a gândit că El a fost şters de pe pământul celor vii?“. Pentru fărădelegea poporului meu a fost lovit.

9. Şi groapa Lui a fost rânduită cu cei răi, dar El a fost cu cel bogat* în moartea Lui, pentru că nu făcuse nici o violenţă, nici nu a fost* vicleşug în gura Lui.

10. Totuşi Domnului I-a plăcut să-L zdrobească*; L-a supus suferinţei. Dar, după ce Îşi va aduce* sufletul SăuSau „Dacă va aduce sufletul Său“ sau „Când sufletul Său se va fi făcut“ o jertfă* pentru vină, El va vedea* o sămânţă, Îşi va lungi zilele şi plăcerea* Domnului va prospera în mâna Lui.

11. Va vedea din rodul muncii sufletului SăuSept. şi ms. de la Marea Moartă, „După chinurile sufletului Său va vedea lumina“ şi va fi satisfăcut. Prin cunoştinţa* Lui, Robul* Meu cel drept va îndreptăţi* pe cei mulţiSau „va învăţa pe cei mulţi în dreptate“ (pe cei în părtăşie cu El) şi va purta* nelegiuirile* lor.

12. De aceea Îi voi da partea* Lui între cei mari şi va împărţi* prada cu cei puternici, pentru că Şi-a datLit. „Şi-a turnat“* sufletul la moarte şi a fost numărat* cu cei fărădelege; şi a purtat păcatul* multora şi a mijlocit* pentru cei fărădelege.Traducerea GBV 2001: Copyright © GBV România (www.gbv.ro)