NumeriSau „A PATRA CARTE A LUI MOISE (MOISE IV)“ sau „NUMERELE“

Capitolul 30

Legea promisiunilor

1. Şi Moise a vorbit capilor* seminţiilor fiilor lui Israel, zicând: „Acesta este cuvântul pe care l-a poruncit Domnul:

2. «Dacă un bărbat* va faceLit. „va promite“ o promisiunePromisiune de bunăvoie care, odată făcută, nu se mai poate schimba Domnului sau va faceLit. „va jura“ un jurământ*, ca să-şi lege sufletul cu obligaţie, să nu-şi calce cuvântul: să facă* potrivit cu tot ce a ieşit din gura lui.

3. Şi dacă o femeie va face o promisiune Domnului şi se va lega cu obligaţie în casa tatălui ei, în tinereţea ei,

4. şi tatăl ei va auzi promisiunea ei şi obligaţia ei cu care şi-a legat sufletul, şi tatăl ei va tăcea faţă de ea, atunci toate promisiunile ei vor sta în picioare şi orice obligaţie cu care şi-a legat ea sufletul va sta în picioare.

5. Dar dacă tatăl ei o va opri în ziua în care a auzit, nici una din promisiunile ei sau din obligaţiile ei cu care şi-a legat sufletul nu va sta în picioare; şi Domnul o va ierta, pentru că tatăl ei a oprit-o.

6. Şi dacă va avea un soţ, când vor fi asupra ei promisiunile ei sau rostirea cu uşurinţă a buzelor ei prin care şi-a legat sufletul,

7. şi soţul ei va auzi şi va tăcea faţă de ea în ziua în care a auzit-o, atunci promisiunile ei vor sta în picioare şi obligaţiile ei cu care şi-a legat sufletul vor sta în picioare.

8. Dar dacă soţul ei o va opri* în ziua în care a auzit, atunci el va desfiinţa promisiunea ei care este asupra ei şi rostirea cu uşurinţă a buzelor ei prin care şi-a legat sufletul; şi Domnul o va ierta.

9. Dar promisiunea văduvei sau a celei despărţite, ori cu ce şi-a legat ea sufletul, va sta în picioare împotriva ei.

10. Şi, dacă ea a promis în casa soţului ei sau şi-a legat sufletul cu obligaţie prin jurământ,

11. şi soţul ei a auzit şi a tăcut faţă de ea şi n-a oprit-o, atunci toate promisiunile ei vor sta în picioare şi orice obligaţie cu care şi-a legat ea sufletul va sta în picioare.

12. Dar dacă soţul ei le-a desfiinţat cu adevărat în ziua în care le-a auzit, atunci orice a ieşit de pe buzele ei, cu privire la promisiunile ei sau cu privire la obligaţiile sufletului ei, nu va sta în picioare; soţul ei le-a desfiinţat şi Domnul o va ierta.

13. Orice promisiune şi orice jurământ cu care se leagă cineva, ca să-şi mâhnească sufletul, soţul ei o poate face să stea în picioare şi soţul ei o poate desfiinţa.

14. Dar dacă soţul ei a tăcut faţă de ea zi de zi, atunci el întăreşte toate promisiunile ei sau toate obligaţiile ei, care sunt asupra ei; le-a întărit, pentru că a tăcut faţă de ea în ziua în care le-a auzit.

15. Iar dacă le va desfiinţa cu adevărat, după ce le-a auzit, atunci el va purta nelegiuirea ei»“.

16. Acestea sunt rânduielile pe care Domnul le-a poruncit lui Moise, între soţ şi soţia sa, între tată şi fiica sa, fiind în tinereţea ei în casa tatălui ei.Traducerea GBV 2001: Copyright © GBV România (www.gbv.ro)