NumeriSau „A PATRA CARTE A LUI MOISE (MOISE IV)“ sau „NUMERELE“

Capitolul 6

Nazireatul

1. Şi Domnul a vorbit lui Moise, zicând:

2. „Vorbeşte fiilor lui Israel şi spune-le: «Fie bărbat, fie femeie, când va face o promisiune specialăSau „când va dori să facă o promisiune“ de nazireuPromisiune de despărţire*, ca să se consacre* pentru Domnul,

3. el să se despartă de vin* şi de băutură tare*; să nu bea oţet* de vin sau oţet de băutură tare şi să nu bea zeamă de struguri şi să nu mănânce struguri proaspeţi sau uscaţi.

4. În toate zilele despărţirii sale să nu mănânce nimic care este făcut din viţă de vieLit. „viţă de vin“, de la sâmburiSau „struguri necopţi“ până la pieliţă.

5. În toate zilele promisiunii lui de despărţire, briciul să nu treacă* pe capul lui; până se vor împlini zilele pentru care s-a consacrat pentru Domnul, să fie sfânt; să lase să crească în voie pletele părului capului său.

6. În toate zilele cât s-a consacrat pentru Domnul, să nu se apropie* de un trup mort,

7. să nu se facă necurat nici pentru tatăl* său, nici pentru mama sa, nici pentru fratele său, nici pentru sora sa, când vor muri, pentru că despărţirea Dumnezeului său este pe capul său.

8. În toate zilele despărţirii lui este sfânt pentru Domnul.

9. Şi dacă va muri cineva pe neaşteptate lângă el şi el şi-a întinat capul consacrării lui, atunci să-şi radă* capul în ziua curăţirii lui; să-l radă în ziua a şaptea.

10. Şi a opta zi să aducă preotului două* turturele sau doi pui de porumbel la intrarea cortului întâlnirii.

11. Şi preotul să-l pregătească pe unul ca jertfă pentru păcat, iar pe celălalt ca ardere-de-tot şi să facă ispăşire pentru el, pentru că a păcătuit din cauza unui mort; şi să-i sfinţească astfel capul în aceeaşi zi.

12. Şi să consacre încă o dată pentru Domnul zilele despărţirii lui şi să aducă un miel de un an ca jertfă* pentru vină, dar zilele dintâi nu îi vor fi socotiteLit. „vor cădea“, deoarece consacrarea lui a fost întinată.

13. Şi aceasta este legea nazireului, în ziua* când se vor împlini zilele consacrării lui: să fie adus la intrarea cortului întâlnirii.

14. Şi să-şi aducă darul înaintea Domnului: un miel de un an fără cusur ca ardere-de-tot şi o mieluşea* de un an fără cusur ca jertfă* pentru păcat şi un berbec fără cusur ca jertfă* de pace

15. şi un coş cu azime*, turte din floarea făinii frământate* cu untdelemn şi plăcinte fără aluat, unse cu untdelemn, şi darul lor de mâncare şi darurile lor de băutură.

16. Şi preotul să le aducă înaintea Domnului şi să aducă jertfa lui pentru păcat şi arderea lui de tot.

17. Şi berbecul să-l aducă Domnului ca jertfă de pace împreună cu coşul de azime: preotul să aducă şi darul său de mâncare şi darul său de băutură.

18. Şi nazireul să-şi radă* capul consacrării lui la intrarea cortului întâlnirii şi să ia părul capului consacrării lui şi să-l pună pe focul care este sub jertfa de pace.

19. Şi preotul să ia spata* fiartă a berbecului şi o turtă fără aluat din coş şi o plăcintă fără aluat şi să le pună* în mâinile nazireului, după ce îşi va fi ras capul consacrării lui.

20. Şi preotul să le legene* ca dar legănat înaintea Domnului: este sfânt, pentru preot, cu pieptul* darului legănat şi cu spata darului* ridicat. Şi după aceea nazireul va putea să bea vin*.

21. Aceasta este legea nazireului care promite darul său Domnului, pentru consacrarea sa, în afară de ceea ce îi va da mâna; după promisiunea lui pe care a făcut-o, aşa să facă, după legea consacrării lui»“.

Binecuvântarea

22. Şi Domnul a vorbit lui Moise, zicând:

23. „Vorbeşte lui Aaron şi fiilor lui, zicând: «Aşa să binecuvântaţi* pe fiii lui Israel, zicându-le:

24. «Domnul să te binecuvânteze* şi să te păzească*!

25. Domnul să facă să strălucească* faţa Lui peste tine şi să-ţi fie îndurător*!

26. Domnul să-Şi înalţe faţa peste tine şi să-ţi dea pace*».

27. Şi ei să pună* Numele Meu peste fiii lui Israel şi-i voi binecuvânta*»“.Traducerea GBV 2001: Copyright © GBV România (www.gbv.ro)