ExodulSau „A DOUA CARTE A LUI MOISE (MOISE II)“

Capitolul 29

Consacrarea preoţilor

1. Şi aceasta vei face pentru ei ca să-i sfinţeşti, ca să Mi fie în slujba de preoţi. Ia* un viţel tânăr din cireadăLit. „fiu al cirezii“ şi doi berbeci fără cusur

2. şi azime* şi turteÎn ebr. provine de la „a străpunge“, „a răni“; turte cu găuri (Lev. 2.4) fără aluat frământate cu untdelemn şi plăcinteÎn ebr. provine de la „a fi gol“; plăcinte goale, umflate fără aluat unse cu untdelemn; să le faci din floarea făinii de grâu.

3. Şi să le pui într-un coş şi să le aduci în coş, şi viţelul şi cei doi berbeci.

4. Şi să apropii pe Aaron şi pe fiii săi la intrarea cortului întâlnirii şi să-i speliLit. „scalzi“* cu apă.

5. Şi să iei veşmintele* şi să îmbraci pe Aaron cu cămaşa şi cu mantia efodului şi cu efodul şi cu pieptarul şi să-l încingi cu brâul efodului.

6. Şi să-i pui mitra pe cap şi să prinzi diadema* sfântă pe mitră.

7. Şi să iei untdelemnul* ungerii şi să-i torni pe cap şi să-l ungi.

8. Şi să apropii pe fiii lui şi să-i îmbraci* cu cămăşile

9. şi să-i încingi cu brâul, pe Aaron şi pe fiii lui, şi să legi tichiile pe ei; şi preoţia* să fie a lor, ca o rânduială pentru totdeauna. Şi vei consacra pe* Aaron şi pe fiii săi.

10. Şi să aduci viţelul înaintea cortului întâlnirii; şi Aaron şi fiii săi să-şi pună mâinile* pe capul viţelului.

11. Şi să înjunghii viţelul înaintea Domnului, la intrarea cortului întâlnirii.

12. Şi să iei* din sângele viţelului şi să pui cu degetul tău pe coarnele altarului şi să verşi celălalt sânge la piciorul altarului.

13. Şi să iei* toată grăsimea care acoperă măruntaiele şi prapurul ficatului şi amândoi rinichii şi grăsimea care este pe ei şi să le arziTermen folosit şi pentru arderea tămâiei pe altar.

14. Şi carnea* viţelului şi pielea lui şi balega lui să le arziArdere completă prin foc; termenul nu este folosit pentru jertfele aduse pe altar cu foc afară din tabără: este o jertfă pentru păcat.

15. Şi să iei* unul din berbeci şi Aaron şi fiii săi să şi pună mâinile pe capul berbecului.

16. Şi să înjunghii berbecul şi să iei sângele lui şi să stropeşti pe altar de jur-împrejur.

17. Şi să tai berbecul în bucăţi şi să-i speli măruntaiele şi picioarele şi să le pui pe bucăţile lui şi pe capul lui.

18. Şi să arziTermen folosit şi pentru arderea tămâiei berbecul întreg pe altar: este o ardere de tot pentru Domnul, de mireasmă* plăcutăSau „mireasmă de odihnă“, o jertfă prin foc pentru Domnul.

19. Şi să iei* al doilea berbec şi Aaron şi fiii lui să-şi pună mâinile pe capul berbecului.

20. Şi să înjunghii berbecul şi să iei din sângele lui şi să pui pe lobul urechii drepte a lui Aaron şi pe lobul urechii drepte a fiilor săi şi pe degetul mare al mâinii drepte a lor şi pe degetul mare al piciorului drept al lor; şi să stropeşti sângele pe altar de jur-împrejur.

21. Şi să iei* din sângele care este pe altar şi din untdelemnul ungerii şi să-l stropeşti pe Aaron şi veşmintele lui, şi pe fiii lui şi veşmintele fiilor lui cu el; şi va fi sfinţit el şi veşmintele lui, şi fiii lui şi veşmintele fiilor lui odată cu el.

22. Şi să iei grăsimea berbecului şi coada şi grăsimea care acoperă măruntaiele şi prapurul ficatului şi amândoi rărunchii şi grăsimea care este pe ei şi spata dreaptă, pentru că este berbecul de consacrare,

23. şi o pâine* şi o turtă cu untdelemn şi o plăcintă din coşul azimelor care este înaintea Domnului.

24. Şi să le pui pe toate în mâinile lui Aaron şi în mâinile fiilor lui şi să le legeni* ca dar legănat înaintea Domnului.

25. Şi să le iei* din mâna lor, să le arziTermen folosit şi pentru arderea tămâiei pe altar deasupra arderii de tot ca mireasmă plăcută Domnului: este o jertfă prin foc pentru Domnul.

26. Şi să iei pieptul* berbecului de consacrare care este pentru Aaron şi să-l legeni ca dar legănat înaintea Domnului; şi el va fi partea ta.

27. Şi vei sfinţi pieptul darului legănat* şi spata darului ridicat* care a fost legănat şi ridicat din berbecul de consacrare, din cel care este pentru Aaron şi din cel care este pentru fiii lui.

28. Şi vor fi ale lui Aaron şi ale fiilor săi, ca rânduială pentru totdeauna*, de la fiii lui Israel; pentru că este un dar ridicat*; şi va fi un dar ridicat din partea fiilor lui Israel din jertfele lor de pace, darul lor ridicat pentru Domnul.

29. Şi veşmintele sfinte ale lui Aaron vor fi* ale fiilor lui după el, ca să fie unşi în ele şi să fie consacraţi în ele.

30. Şapte* zile le va purta fiul lui care va fi preot în locul lui, când va intra în cortul întâlnirii ca să slujească în sfântul locaş.

31. Şi să iei berbecul de consacrare şi să-i fierbi* carnea într-un loc sfânt.

32. Şi Aaron şi fiii lui să mănânce carnea berbecului şi pâinea* care este în coş la intrarea cortului întâlnirii.

33. Ei vor mânca* lucrurile cu care s-a făcut ispăşirea, ca să-i consacre şi să-i sfinţească. Dar străinul* să nu mănânce, pentru că sunt sfinte.

34. Şi dacă va rămâne din carnea de consacrare şi din pâine până a doua zi, atunci vei arde rămăşiţa* cu foc: nu va fi mâncată, pentru că este sfântă.

35. Şi aşa vei face lui Aaron şi fiilor lui, potrivit cu tot ce ţi-am poruncit: şapte* zile îi vei consacra.

36. Şi vei aduce în fiecare zi* un viţel ca jertfă pentru păcat, pentru ispăşire: şi vei curăţi altarul, făcând ispăşire pentruLit. „pe“ el, şi-l vei unge*, ca să-l sfinţeşti.

37. Şapte zile vei face ispăşire pentruLit. „pe“ altar şi-l vei sfinţi; şi altarul va fi preasfântLit. „sfânta sfintelor“: orice se atinge* de altar va fi sfânt.

Jertfa neîncetată

38. Şi iată ce vei aduce pe altar: doi miei de un an, în fiecare zi, neîncetat*.

39. Vei jertfi un miel dimineaţa* şi pe al doilea miel îl vei jertfi între cele două seri.

40. Şi a zecea parte din floarea făinii, frământată cu a patra parte dintr-un hin de untdelemn bătut, pentru un miel; şi a patra parte dintr-un hin de vin, ca dar de băutură.

41. Şi pe al doilea miel îl vei jertfi între* cele două seri; îl vei jertfi cu acelaşi dar de mâncare ca dimineaţa şi cu acelaşi dar de băutură, ca mireasmă plăcutăSau „mireasmă de odihnă“, o jertfă prin foc pentru Domnul.

42. Va fi arderea de tot neîncetată* în generaţiile voastre, la intrarea cortului întâlnirii, înaintea Domnului, unde Mă voi întâlni* cu voi, ca să vorbesc acolo cu tine.

43. Şi acolo Mă voi întâlni cu fiii lui Israel; şi cortul va fi sfinţit de gloria* Mea.

44. Şi voi sfinţi cortul întâlnirii şi altarul; şi voi sfinţi şi pe Aaron şi pe fiii lui, ca să-Mi fie în slujba de preoţi.

45. Şi voi locui* în mijlocul fiilor lui Israel şi voi fi Dumnezeul lor.

46. Şi vor cunoaşte că Eu sunt Domnul Dumnezeul lor care i-am scos din ţara Egiptului, ca să locuiesc în mijlocul lor: Eu sunt Domnul Dumnezeul lor.Traducerea GBV 2001: Copyright © GBV România (www.gbv.ro)