Iosua

Capitolul 5

Circumcizia în Ghilgal

1. Şi a fost aşa: când au auzit* toţi împăraţii amoriţilor, care erau dincolo de Iordan spre apus, şi toţi împăraţii canaaniţilor, care erau lângă* mare, că Domnul a secat apele Iordanului dinaintea fiilor lui Israel până l-au trecut, li s-a înmuiat inima* şi nu mai era suflare în ei, din cauza fiilor lui Israel.

2. În timpul acela, Domnul a zis lui Iosua: „Fă-ţi cuţiteLit. „săbii“* de cremene şi circumcide din nou pe fiii lui Israel, a doua oară“.

3. Şi Iosua şi-a făcut cuţite de cremene şi a circumcis pe fiii lui Israel la dealul AralotAl prepuţurilor.

4. Şi acesta este motivul pentru care i-a circumcis Iosua: tot* poporul care ieşise din Egipt, cei de parte bărbătească, toţi bărbaţii de război, muriseră în pustiu, pe drum, după ce au ieşit din Egipt.

5. Pentru că tot poporul care ieşise fusese circumcis, însă nimeni din tot poporul care se născuse în pustiu, pe drum, după ce au ieşit din Egipt, nu fusese circumcis.

6. Pentru că fiii lui Israel au umblat patruzeci* de ani prin pustiu, până a pierit toată mulţimeaLit. „naţiunea“ bărbaţilor de război ieşiţi din Egipt, pentru că nu ascultaseră de glasul Domnului, cărora Domnul le jurase că nu-i va lăsa* să vadă ţara pe care Domnul jurase părinţilor lor că ne-o va da nouă, ţară* în care curge lapte şi miere.

7. Şi a ridicat pe fiii* lor în locul lor; pe aceia i-a circumcis Iosua, pentru că erau necircumcişi, fiindcă nu-i circumciseseră pe drum.

8. Şi a fost aşa: când au terminat de circumcis tot poporulLit. „naţiunea“, au rămas la locul lor în tabără până s-au vindecat*.

Paştele – Încetarea manei

9. Şi Domnul i-a zis lui Iosua: „Astăzi am îndepărtat dispreţul* Egiptului de peste voi“. Şi au pus numele* acestui loc GhilgalPrăvălire, până în ziua aceasta.

10. Şi fiii lui Israel au aşezat tabăra în Ghilgal şi au sărbătorit* Paştele în ziua a paisprezecea* a lunii, seara, în câmpiile Ierihonului.

11. Şi a doua zi după Paşti, în aceeaşi zi, au mâncat din grâul ţării azime şi boabe prăjite.

12. Şi mana* a încetat de a doua zi după ce au mâncat din grâul vechi al ţării; şi fiii lui Israel n-au mai avut mană; şi în anul acela au mâncat din rodul ţării Canaanului.

Căpetenia oştirii Domnului

13. Şi a fost aşa: când era Iosua lângă Ierihon, şi-a ridicat ochii şi s-a uitat şi, iată, un om* stătea înaintea lui cu sabia scoasă* în mână. Şi Iosua a mers la el şi i-a zis: „Eşti pentruSau „cu“ noi sau pentruSau „cu“ vrăjmaşii noştri?“

14. Şi el a zis: „Nu; pentru că Eu am venit acum Căpetenie a oştirii Domnului“. Şi Iosua a căzut* cu faţa la pământ şi s-a închinat şi I-a zis: „Ce spune Domnul meu robului Său?“

15. Şi Căpetenia oştirii Domnului a zis lui Iosua: „Scoate-ţi* sandaua din picior, pentru că locul pe care stai este sfânt“. Şi Iosua a făcut aşa.Traducerea GBV 2001: Copyright © GBV România (www.gbv.ro)