Cântarea Cântărilor

Capitolul 5

Mireasa aude glasul mirelui

1. Am venit în grădina mea, sora mea, mireaso! Am cules smirna mea cu mireasma mea; am mâncat* fagurul meu cu mierea mea; am băut vinul meu cu laptele meu; mâncaţi, prieteni*; beţi, da, beţi din belşug, preaiubiţilor!

2. ✸ Dormeam, dar inima mea veghea… Glasul preaiubitului meu! El bate*: „Deschide-mi, sora mea, iubita mea, porumbiţa mea, tu, desăvârşita mea! Pentru că-mi este capul plin de rouă, buclele* mele, de picurii nopţii“.

3. ✡ Mi-am dezbrăcat* haina, cum să mi-o pun? Mi-am spălat* picioarele, cum să mi le murdăresc?

4. ✡ Preaiubitul meu şi-a introdus mâna prin deschizătura zăvorului şi lăuntrul* meu s-a aprins de dorul lui.

5. M-am ridicat să deschid preaiubitului meu, şi mâinile mele picurau* smirnă, şi de pe degetele mele curgea smirnă pe mânerul zăvorului.

6. Am deschis preaiubitului meu, dar preaiubitul meu se retrăsese, plecase. Mi se topea sufletul când vorbea* el. L-am căutat*, dar nu l-am găsit; l-am chemat*, dar nu mi-a dat nici un răspuns.

7. Păzitorii* care cutreieră cetatea m-au găsit, m-au bătut, m-au rănit; păzitorii zidurilor mi-au luat vălul.

8. ✡ Vă jur, fiice ale Ierusalimului, dacă veţi găsi pe preaiubitul meu, ce-i veţi spune? Că sunt bolnavă* de dragoste!

9. Cu ce este preaiubitul tău mai mult decât un alt preaiubit, tu, cea mai frumoasă dintre femei? Cu ce este preaiubitul tău mai mult decât un alt preaiubit, că ne rogi astfel?

10. ✡ Preaiubitul meu este alb şi rumen*, cel dintâiLit. „înălţat ca un steag“* între zece mii.

11. Capul lui este ca aurul cel mai fin; buclele lui se revarsăSau „sunt un mănunchi de curmale“, negre cum e corbul;

12. ochii* lui sunt ca porumbeii lângă pâraiele de apă, scăldaţi în lapte, frumos aşezaţiCa pietrele preţioase în ferecăturile lor; sau „odihnindu-se în mijlocul belşugului“;

13. obrajii lui sunt ca un strat* de miresme, rânduri de plante aromate; buzele lui, crini* picurând smirnă curgătoare;

14. mâinile lui, inele de aur, ferecate cu crisolit*; pântecele lui este fildeş strălucitorSau „sculptat“, acoperit cu safire*;

15. picioarele lui, stâlpi de marmură, aşezaţi pe postamente de aur fin; înfăţişarea lui, ca Libanul*, măreaţă ca cedrii*;

16. cerul gurii lui este plin de dulceaţă; fiinţa lui este plină de farmecLit. „este de dorit“. Acesta este preaiubitul meu, da, acesta este prietenul* meu, fiice ale Ierusalimului!Traducerea GBV 2001: Copyright © GBV România (www.gbv.ro)